Страната ни е единствената в ЕС, която няма регламентация на несъстоятелността

...
Страната ни е единствената в ЕС, която няма регламентация на несъстоятелността
Коментари Харесай

Ще имаме ли закон за личния фалит

Страната ни е  единствената в Европейски Съюз, която няма наредба на несъстоятелността на физическите лица , или така наречен персонален банкрут.
Предстои публично разискване на проектозакона за несъстоятелността на физическите лица. По него се работи от години.

Предизвикателство е  да се откри компромисно решение  – да се удовлетворят кредитори, които имат потвърдено и несъмнено взимане, само че в същото време да не се основават благоприятни условия лица, които са теглили безразсъдно заем или са злоупотребили с доверието на кредиторите си, да получат с лекост цялостно освобождение от задълженията, разясни пред БНР Светла Стойкова, държавен специалист в дирекция " Съвет по законодателство " на Министерството на правораздаването.

Производството по неплатежоспособност на физическите лица към момента е непознато за правната ни система , посочи тя.

 istock istock
Рискът от банкрут звучи стряскащо, хората биха се страхували от това нещо, само че подаването на искане за разкриване на такова произвеждане по-скоро би разрешило на длъжника да извърши неща, които по този начин или другояче дължи, акцентира Стойкова.

Така по думите ѝ вместо да води доста правосъдни и извънсъдебни борби, изпълнителни за имуществото му, той може да спре всичко това,  искайки от съда да акумулира всички искания в едно произвеждане . Длъжникът следва да е безкористен.

" Целта не е да се предизвикват неразумни разходи  и безгрижно държание у потребителите, тъй като никой не е задължен да заплати ваканцията на някой на Малдивските острови. "

Законопроектът регламентира доказването, че длъжникът е несъстоятелен. Като справедлив аршин са заложени  задължения на стойност повече от 10 минимални работни заплати .
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР